La Suceava, în zilele de 20 şi 21 februarie au avut loc trei prezentări ale volumului „Deportarea germanilor din Bucovina, documente, amintiri şi omagiu”. Realizarea volumului a fost posibilă prin implicarea Forumului Democrat al Germanilor din România. Invitaţia a fost lansată de Forumul Democrat al Germanilor din România ,Regiunea Bucovina şi de către Organizaţia Tineretului German din Bucovina.
Cu acest prilej, au avut loc două prezentări la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava, iar a treia prezentare de carte s-a desfăşurat la „Asociaţia Germanilor din Rădăuţi”. Prezentările de carte s-au bucurat de prezenţa unui public numeros, printre care reprezentanţi ai germanilor din trei zone ale României, şi din Cernăuţi. Au mai participat domnul Otto Friedrich Hallabrin, directorul Institutului Bucovina din Augsburg, membri ai Institutul Bucovina din Rădăuţi, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava.
La acest eveniment a participat doamna Christiane Cosmatu, subsecretar de stat în cadrul Departamentul pentru Relaţii Interetnice
Autorii volumului „Deportarea germanilor din Bucovina, documente, amintiri şi omagiu”sunt:
– dr. Ortfried Kotzian, fost director al „Casei Estului European” din München, autorul unui număr impresionant de studii despre germanii din Europa de Sudest
– Lutzian Geier, redactor şef al ziarului „Der Süddeutsche”, publicat de către „Asociaţia Germanilor din Bucovina” (Germania)
– dr. Ioana Scridon (Cluj – Napoca), autoarea printre altele a unei lucrări despre ţipseri.
Institutul Bucovina din Rădăuţi a fost înfiinţat în 1992, se află sub patronajul Institutului Bucovina din Augsburg, înfiinţat în 1988, şi a Academiei Române – filiala Suceava.