Miercuri, 10 februarie, orele 19.00 la tranzit.ro va avea loc vernisajul de fotografii «Urban_roma». Expoziţia este deschisă pâna pe 29 februarie. Program de vizitare: miercuri şi vineri între orele 15:00-19:00, tranzit. ro/ Bucureşti, Str. Gazelei nr. 44, sector 4
joi între orele 16:00-20:00
“urban_roma” este o colecţie de peste 300 de fotografii de familie, selectate de Crina Marina Morteanu din arhivele personale ale familiei şi ale prietenilor săi, majoritatea din cartierul Ferentari. Fotografiile prezintă romi din mediul urban, în cadre familiare. Aceştia sunt suprinşi în diferite momente din viaţa lor, de-a lungul mai multor generaţii, din anii 1950 până la sfârşitul anilor 1980.
Vernisajul cuprinde o selecţie de fotografii originale, iar întreaga colecţie poate fi răsfoită, împreună cu poveştile ce o însoţesc, pe blogul urbanroma.wordpress.com, blog dedicat proiectului de către Crina Marina Morteanu.
În dialog cu aceste fotografii alb-negru intră cea mai recentă serie de picturi, „Portrete de femei rome”, serie realizată de George Vasilescu. George Vasilescu este un tânăr artist rom care a devenit cunoscut prin prezentarea unor portrete de cântăreţi celebri de manele. Aceste portrete au fost expuse la Muzeul Ţăranului Român în 2014.
Prin realizarea acestui proiect, Crina Marina Morteanu, cât şi George Vasilescu doresc să promoveze identitatea roma, dar şi să aducă un omagiu romilor urbani, celor care sunt vecinii, concetăţenii şi chiar şi prietenii noştri.
Pentru mai multe informaţii despre expoziţie şi evenimentele conexe:
https://www.facebook.com/tranzitro.
Crina Marina Morteanu are o experienţă de 15 ani în cadrul proiectelor iniţiate de societatea civilă din România, fiind interesată în special de promovarea şi apărarea drepturilor minorităţii rome, precum şi a drepturilor femeilor. A absolvit Facultatea de Asistenţă Socială, a finalizat studiile de masterat în Gen și Politici Publice şi, din 2014, a obtinut titlul de doctor în Ştiinţe Politice. În 2008, Morteanu a fost co-autoarea unui raport privind mariajele forţate. Este membru co-fondator a Centrului de Studii Juridice a Drepturilor Omului, unde coordonează proiecte şi cercetări privind viaţa femeilor rome.
George Vasilescu este artist plastic, stabilit în Bucureşti. A expus în diferite instituţii din ţară şi din străinătate, precum: Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Arcub, Muzeul Culturii Romilor (2015), Graz Stadtmuseum, Staatsgalerie Stuttgart, Muzeul Țăranului Român (2014), Gallery of Asiatic Society din Bangladesh (2008) şi altele. Colaborează cu Galeria Kai Dikhas din Berlin.
Web site: http://ro.tranzit.org/en/exhibition/0/2016-02-10/urban_roma